
Een scheutje
Bij heel veel recepten, en in oude boeken spreken ze van een scheutje! Dan heb je ook dat er gesproken wordt van een klein scheutje, een flink scheutje en een flinke scheut. Dan hebben we dus het gelazer in de glazen.
Zo zal een scheutje voor iedereen anders uitkomen, Zo zal de één van een scheutje een scheut maken als het product, zijn of haar smaak is. Maar dat gesodemieter moet maar eens afgelopen zijn.
Je hebt natuurlijk ook te maken met het soortelijk gewicht van de vloeistof, anders gezegd de vlot lopende en de dikkere substantie.
Daarom heb ik met meerdere specialisten uit binnen en buitenland, na een grondige studie het volgende kunnen vaststellen. De wetenschappelijke uitslag is met heel veel vakmensen en het gewone volk tot stand gekomen.
- Een klein scheutje is, 12 gram
- Een scheutje is 16 gram
- Een flink scheutje is 20 gram
- Een flinke scheut is 28 gram
Ik las ook nog in een oud recept over een druppel! Maar dat laten we maar voor wat het is, anders wordt het helemaal zo’n gezeik.
Gewoon, Dirk.